Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că eforturile de vaccinare din Europa sunt „inacceptabil de lente” și duc la „prelungirea pandemiei de coronavirus”.
„Vaccinurile reprezintă cea mai bună cale de a scăpa de această pandemie… Totuși, distribuirea acestor vaccinuri este inacceptabil de lentă și prelungește pandemia”, a declarat, joi, Hans Kluge, directorul OMS în Europa.
UE se confruntă cu o explozie de infectări, scrie Daily Mail. Țări precum Franța și Germania se lovesc de lipsa vaccinurilor, care sunt alocate de la „centrul” Bruxelles.
Blocul comunitar a eșuat în efortul de a comanda suficiente doze sau de a garanta aprobarea rapidă a vaccinurilor și acum se confruntă cu o criză de încredere, după scandalul legat de AstraZeneca.
Lideri precum Emmanuel Macron au alimentat tensiunile din UE, în timpul „contrelor” cu Marea Britanie pe rezervele de vaccinuri, precizează sursa citată.
Miercuri, autoritățile de reglementare a medicamentelor din Europa au lansat noi îngrijorări în Germania, după ce spitalele din Berlin și Munchen au interzis folosirea vaccinului AstraZeneca, din cauza formării cheagurilor de sânge, la unii pacienți.
Dar pe măsură ce Germania s-a alăturat altor state, precum Franța, pentru a interzice utilizarea AstraZeneca, oficialii UE au continuat să amenințe că vor bloca exporturile de vaccinuri către Marea Britanie, până când vor primi dozele pe care consideră că le dețin.
Thierry Breton, comisarul pentru piața internă al UE, a declarat că nicio doză AstraZeneca produsă pentru continent nu va fi distribuită, până când compania nu-și va îndeplini angajamentele față de Europa.
Acesta i-a dezamăgit pe cei care credeau că Bruxelles-ul și Londra vor împărți dozele fabricate la două fabrici uriașe din Belgia și Olanda, spunând că „nu este nimic de negociat” între cele două părți.
Breton a declarat, pentru Financial Times, că dozele fabricate în UE trebuie rezervate Blocului comunitar, pentru a contracara deficitul de vaccinuri.
Săptămâna trecută, Pfizer a avertizat că amenințările de embargo în Europa ar genera o situație „lose-lose” pentru toată lumea.